DAMES- EN HERENKLEDING

Op de afbeeldingen hiernaast worden verschillende situaties getoond: zondagse dracht wordt afgewisseld met werkkleding. De dames dragen verschillende soorten mutsen: o.m. de staartkap, de ronde kap en de vierkante muts. Uiteraard werden in Gooi- en Eemland meerdere modellen mutsen of kappen gedragen; ook toen was er geen sprake van eenvormigheid.

DAMESKLEDING
Om de hals wordt een bloedkoralen ketting gedragen met drie, vier of vijf rijen en een gouden slot. Het kraagjak is hoog gesloten met aan de voorkant fraaie ingestikte plooien. Aan de onderkant van het kraagjak zit een klein schootje dat helemaal is ingerimpeld, maar uitgelegd 2,5 meter breed is. De voorzijden van de beugeltassen zijn fraai geborduurd. De schorten zijn gemaakt van Bombazijn of Ranzijn. Onder de schort dragen de dames een zwarte bovenrok. Door een split daarin komen we bij de naadzak waarin bijvoorbeeld een zwart-wit gebloemde zakdoek kan zijn opgeborgen. Onder de bovenrok wordt een donkerkleurige rok gedragen die aan de onderzijde door bezemband is afgewerkt. Daaronder vinden we nog de witte onderrok en de onderbroek. Tenslotte zijn er nog de zelf gebreide kniekousen met ingebreide kuit.

HERENKLEDING
De heren dragen een hoge laken pet. Soms wordt een gouden oorring gedragen. De Zeeuwse keelknopen zijn van goud of van zilver; ze werden over het gehele land gedragen. Afhankelijk van het weer droegen de heren door-de-weeks korte overjassen. Het hoge herenvest heeft een dubbele knopenrij en vestzakjes. Tevens dragen de heren een horlogeketting en soms een chatelaine, dat van ouder model is. De boezeroen onder het vest is vaak gemaakt van beddentijk. De broek heeft een voorsluiting met knopen. Soms is die in de vorm van een klep.